BAHAN
Telur 2500 biji
Garam halus : 18kg.
Tanah liat kering : 22.5kg
Air : 15liter
Serkam padi yang dibakar hitam : 6.25kg
Telur 500 biji
Garam halus : 3.6kg.
Tanah liat kering : 4.5kg
Air : 5liter
Serkam padi yang dibakar hitam : 1.25kg
Telur 100 biji
Garam halus : 0.72kg.
Tanah liat kering : 0.70kg
Air : 0.25liter
Serkam padi yang dibakar hitam : 0.25kg
Cara memproses
Telur itik dipilih dari jenis bermutu tinggi. Telur yang mempunyai kuning telur yang kemerah-merahan adalah lebih sesuai kerana ia akan menghasilkan telur yang bermutu tinggi.
- Telur dibasuh untuk membersihkan segala kotoran yang melekat pada kulitnya.
- Tanah liat dikeringkan, ditumbuk halus dan diayak untuk memudahkan penyediaan perekat (paste).
- Perekat disediakan dengan membancuh tanah liat, garam halus dan air di dalam bekas sehingga sebati.
- Telur dicelup ke dalam perekat agar satu lapisan perekat menyaluti telur tersebut.
- Telur tersebut kemudiannya digolekkan di atas sekam padi bakar (hitam) sehingga keseluruhan telur tadi disaluti sekam padi dan lapisan asal (perekat) tidak tanggal.
- Telur dimasukkan ke dalam kotak kayu dan disimpan selama 25 – 30 hari sebelum dijual.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan