Hidangkan bersama Ayam Masak Merah dan Dalca...
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
• 3 cawan beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
• 1/2 ekor ayam dipotong besar.
• 3 cawan susu cair
• 1 cawan tomato piry
• 1/2 cawan minyak sapi
• 1 sudu serbok kari
• 6 biji badam
• 2 cm halia
• 1 labu bawang besar, 1 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah
• 1 inci kayu manis, 2 kuntum lawang, 2 kuntum bunga cengkih
• 2 biji buah pelaga
• Sedikit daun pudina, daun pandan
• 1 sudu kecil serbok jintan manis
• garam secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi diatas api, masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Kemudian tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga naik bau, masukkan pula bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
2. Tuang air dan juga susu cair serta garam, diikuti dengan beras basmati.
3. Masak sehingga airnya mendidih dan agak kering sedikit. Masukkan sayur campur dan gaul rata. Angkat periuk nasi dan letak didalam rice cooker dan tekan cook. Taburkan atas nasi dengan bawang goreng. Tutup dan biarkan sehingga nasi tanak. Bila sudah tanak tabur bawang goreng dan hidangkan.
4. Nota: Gunakan periuk nasi untuk memasak, jadi belah bawah periuk tidak hangus kerana periuk nasi jenis non-stick kebanyakkannya. Gunakan senduk kayu bila memasak untuk elak periuk non-stick bergaris. Jangan terlalu kacau beras sewaktu ia nak masak, cukup sekadar semua bahan2 serata. Ini untuk mendapatkan nasi yang tidak patah-patah.
Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
• 3 cawan beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
• 1/2 ekor ayam dipotong besar.
• 3 cawan susu cair
• 1 cawan tomato piry
• 1/2 cawan minyak sapi
• 1 sudu serbok kari
• 6 biji badam
• 2 cm halia
• 1 labu bawang besar, 1 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah
• 1 inci kayu manis, 2 kuntum lawang, 2 kuntum bunga cengkih
• 2 biji buah pelaga
• Sedikit daun pudina, daun pandan
• 1 sudu kecil serbok jintan manis
• garam secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi diatas api, masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Kemudian tumis bawang besar yang telah dihiris sehingga naik bau, masukkan pula bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
2. Tuang air dan juga susu cair serta garam, diikuti dengan beras basmati.
3. Masak sehingga airnya mendidih dan agak kering sedikit. Masukkan sayur campur dan gaul rata. Angkat periuk nasi dan letak didalam rice cooker dan tekan cook. Taburkan atas nasi dengan bawang goreng. Tutup dan biarkan sehingga nasi tanak. Bila sudah tanak tabur bawang goreng dan hidangkan.
4. Nota: Gunakan periuk nasi untuk memasak, jadi belah bawah periuk tidak hangus kerana periuk nasi jenis non-stick kebanyakkannya. Gunakan senduk kayu bila memasak untuk elak periuk non-stick bergaris. Jangan terlalu kacau beras sewaktu ia nak masak, cukup sekadar semua bahan2 serata. Ini untuk mendapatkan nasi yang tidak patah-patah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan